ROŚNIEMY W SIŁĘ Z KAŻDYM ROKIEM
Pasłęcka lokalizacja została wybrana ze względu na potencjał produkcji mleka w okolicy, a tak położony zakład znajdował się w centrum basenu mlecznego.
Znaczenie miał też układ komunikacyjny, bilans surowca, oraz mocne tradycje serowarskie w regionie Pasłęka, nawiązujące do holenderskiej sztuki warzenia serów.
Wszystko to stanowiło o ponadlokalnym charakterze zakładu. Pierwotnym zadaniem miało być skupowanie nadwyżek surowca i przetwarzanie ich na produkty mleczne spożywane na co dzień.
Aktualnie dysponujemy nowoczesnymi narzędziami, dzięki którym możemy śmiało stawiać czoła zmianom w otoczeniu produkcji mleczarskiej. Zakład doskonale wpasowuje się w coraz mocniej rozwijający się rynek specjalistycznych produktów. Jesteśmy gotowi by zrealizować najbardziej wymagające zamówienia na spersonalizowane produkty – dla dzieci, dla osób chorych lub starszych, wymagających specjalistycznej diety. Lata doświadczeń z nowymi technologiami i innowacyjnymi produktami mlecznymi pokazują, że zakład dotrzymuje kroku rozwojowi wiedzy w dziedzinie przetwórstwa żywności, mikrobiologii i technologii i jest otwarty na wdrażanie nowości na swoim terenie.
Historia w czasie
1984
Pierwsza produkcja sera
Na serowni produkowano sery typu holenderskiego gouda, edamski, morski z przeznaczeniem na rynek krajowy.
1994
Powstała Spółka Sery ICC Pasłęk
W tym okresie pojawiły się nowe inwestycje: nowa linia do pakowania, linia produkcji serów w kręgach, linia do produkcji serów topionych i nowe technologie.
2002
Dołączenie do grupy SAVENCIA
W lipcu 2002 większościowy pakiet udziałów wykupiła francuska grupa Savencia – międzynarodowy koncern mleczarski.
2015
Nowe inwestycje
W 2015 roku zostały oddane do użytku dwie ważne inwestycje ostatnich lat - druga wieża suszarnicza oraz nowoczesna instalacja demineralizacji serwatki.